nagy hajó
 

Akikre büszkék vagyunk:

Tenisz:

Mórocz Dániel
Erős Ambrus
Visi Balázs


Íjászat:
Kis László

A világ húsz legjobb íjásza közt
Kis László a világkupán és az EB-n is remekelt

A világ elitjébe lőtte be magát Kis László: az esztergomi íjász a világkupa sorozat második fordulójában a tizenkilencedik helyet szerezte meg, mindezt pedig „megfejelte” egy Európa-bajnoki tizedik pozícióval is.

A horvátországi Porec városa adott otthont április közepén az íjász világkupa második fordulójának, mely akár kis világbajnokságnak is tekinthető, mivel ebben a sorozatban elindul a világ összes profi és amatőr íjásza. Kis Lászlónak így nehéz dolga volt, olyan versenyzőkkel kellett megküzdenie, akiknek ez a fő foglalkozásuk és napi szinten csak íjászkodnak. A versenyt egyébként olimpiai kieséses formában rendezték meg, mivel idén minden az olimpiai kvótaszerzésről szól. „Ez a versenyforma annyit jelent, hogy hetvenméterről kétsze r36 lövést adunk le hatos sorozatokban. Az így kialakult rangsor szerint pedig párokba állítják a versenyzőket, az első lő a hatvannegyedikkel a második a hatvanharmadikkal és így tovább. Ezután már csak tizenkét vesszőt kell lőni és aki a jobb, az továbbjut” – magyarázta az íjász. „Az egyenes kieséses szakasz viszont már nagy lutri, mert tizenkét lövés alatt bármi megtörténhet, ahogy szerencsére meg is történt. A harminckettőbe jutásért sikerült 118-113-ra legyőznöm a tavalyi világkupa sorozat egyik döntősét, viszont nem sikerült továbbjutnom a tizenhat közé, mert az alapszakaszban világcsúcsot lövő francia legyőzött” – folytatta Kis László. Az esztergomi sportoló a kiesők közül még így is az egyik legmagasabb pontszámot érte el, mellyel a tizenkilencedik helyen zárt, ez egyébként a világkupák történetében az eddigi legjobb magyar eredmény.
A verseny mindemellett remek felkészülésként is szolgált a franciaországi EB-re, a kontinensviadalt a közelmúltban a franciák olimpiai felkészülési központjában, Vittel városában rendezték. A háromfős magyar csapatnak már az alapszakasz is jól sikerült, mivel az esztergomi íjász, a csolnoki Hevesi Lajossal és a debreceni Vásári Róberttel tizenhat körrel javították meg az országos csúcsot. A csapatversenyben a tizenhat között a továbbjutást végül a svéd válogatott akadályozta meg, így a magyar íjászok a tizenkettedik helyen végeztek. Az egyéni verseny alapszakasza is hozott egy kis meglepetést, a harminckettőbe kerülésért ugyanis összekerült Vásári Róbert és Kis László. „Robi barátommal kellett megküzdenem, de azzal vigasztaltuk magunkat, hogy így legalább lesz magyar versenyző a legjobb harminckettő közt. Szerencsére sikerült túljutni az első akadályon és a tizenhatban a svájci Hoffer sem jelentett gondot” – fűzte hozzá az esztergomi sportoló. Kis László a nyolc közé kerülésért az olasz Tosco-val vívott, aki már többször állt EB- és vb dobogón. Az olasz azonban ezúttal jobbnak bizonyult, válogatott íjászunk így a tizedik helyen zárt. „Az első 20-25 versenyző közül bárki nyerhet és csak a pillanatnyi forma dönt. Erre jó példa, hogy a világkupán a svéd Morgen Lundin 25. lett, az EB-t viszont megnyerte. A francia Domonic Gene Porecben világcsúcsot lőtt az EB-n, pedig mögöttem, a tizennegyedik helyen zárt.
Egyszóval úgy érzem, hogy két sikeres megmérettetésen vagyok túl és sikerült beverekednem magam az elitbe. Ehhez azonban nélkülönözhetetlen volt a támogatás is, melyet szeretnék megköszönni Mórocz Gézának, az MP Logisztic Szállítmányozási Cég vezetőjének” – zárta az összegzést Kis László. Az esztergomi versenyző legközelebb a Mátrában a terepíjász válogatón küzd, június 10-től 16-ig pedig meghívást kapott Iránba, az Ázsia Bajnokságra.